Jak využít alternativní data v investování?

Jak využít alternativní data v investování? Co je Share of Search a proč ho použít pro vaší investiční strategii? Proč sledovat u vámi analyzovaných akcií návštěvnost webu? Nebo jaký vliv mohou mít data ze sociálních médií na vaše investiční rozhodnutí? Podívejte se na nový český start-up pro akciové investory strike.market, na kterém naleznete alternativní data jako jsou návštěvnost webu, žebříček mobilních aplikací, social media sentiment, Google Trends, Share of Search, patenty, data o počtech zaměstnanců a otevřených nových pozicích, a další.


M. Semotán: Na domácím trhu jsou zajímavé společnosti

Rozhovor s portfolio manažerem akciového fondu JT Opportunity CZK pro FONDSHOP.

Pražská burza má i přes nízký počet titulů co nabídnout. K vyšším objemům by jí pomohla zejména privatizace alespoň části státních podniků.

Celý rozhovor si můžete přečíst zde


14. března 2019

O. Klečka o event-driven investing

Nyní se zaměřujete na investování do speciálních situací (neboli také někdy označováno jako event-driven investing). Můžete nám ve stručnosti popsat, v čem Váš přístup spočívá?

OK: Event-Driven investování má poměrně specifickou definici typologií příležitostí jako například oznámené akvizice, kdy investor profituje ze spreadu mezi tržní a oznámenou cenou akvizice. Já se takto úzkého pojetí nedržím. Nesvazuji se příliš definicemi, ale u každé příležitosti si kladu otázku: "Je tohle jedna z 10 nejlákavějších investičních příležitostí, které na trhu vidím, v příštích 12 měsících?" Pokud odpověď zní ano, otevřu pozici. Odpověď ne pak může vést k dlouhodobějšímu monitoringu, protože třeba v horizontu 2 a více let to může být zajímavé. Příkladem jsou německé automobilky, které výhledově budou velmi zajímavé, ale není to tak aktuální téma jako konsolidace francouzského telekomunikačního trhu.

Celý rozhovor naleznete na akcioveinvestice.cz.

22. ledna 2019

P. Bálint: Do dluhopisů neinvestujte, ale sledujte je

Doporučuje vyhnout se jak státním, tak korporátním dluhopisům. "Zároveň bych však doporučoval dluhopisový trh pečlivě sledovat," říká Peter Bálint, Managing Partner, Infinity Capital Group. Co je na dluhopisovém trhu tak významného? A proč se mu dnes vyhnout?

Velkým tématem posledních let je vývoj na dluhopisovém trhu. Pod ním jsou vrchovatou měrou podepsány kroky centrálních bank. Jak by měl drobný investor dle vašeho názoru v současné chvíli k dluhopisům přistupovat? Vyplatí se jejich zařazení do portfolia?

PB: Je to komplexní téma. Centrální banky mají vliv na dluhopisy s krátkou splatností, a tam jsou očekávané kroky centrálních bank rychle zabudovány.

Dlouhé splatnosti jsou ovlivňovány jinými faktory, z nichž největší vliv má očekávaná inflace. Letos se inflační očekávání začala vracet a to žene výnosy na státních dluhopisech nahoru a ceny dolů, a to jak na dlouhém i na krátkém konci výnosové křivky. To bude pokračovat, proto bych se státním dluhopisům určitě vyhnul. A jelikož jsou kreditní prémie na korporátních dluhopisech na minimech a vůbec nezohledňují riziko potenciálního nárůstu defaultů, vyhnul bych se i tomuto sektoru.

Zároveň bych však doporučoval dluhopisový trh pečlivě sledovat, a to proto, že dluhopisy jsou základní nástroj, kterým centrální banky provádějí monetární politiku. Pokud chceme číst centrální banky, musíme číst dluhopisový trh, protože to vše mělo a bude mít vliv na trh akciový. Vše je propojeno.

Celý rozhovor naleznete na Investujeme.cz.

8. března 2018


Rozhovor s Peterem Bálintem

Na americké akciové trhy se v průběhu ledna vrátila skoro už zapomenutá volatilita. Akciové indexy tak běžně v průběhu dne zaznamenávají pohyby v řadech jednotek procent oběma směry. Čím si to vysvětlujete?

PB: Období expanze ekonomiky a růstu na akciových trzích jsou doprovázeny nízkou volatilitou. Nízká volatilita v loňském roce nebyla ničím výjimečným a když se podíváme na období 2003-2007, tak ať realizovaná nebo implikovaná volatilita, která je měřena prostřednictvím indexu VIX, dosahovaly podobné úrovně.

Celý rozhovor naleznete na Roklen24.

7. března 2018


Rozhovor s Jánem Hájkem z Top Stocks

Propad na Wall Street? "Návrat k normálu," říká Ján Hájek. 

Celý video rozhovor naleznete zde. 

9. února 2018


Rozhovor s Jánem Hájkem z Top Stocks

Ekonomický cyklus zejména v USA se zdá být delším než v minulosti. Jakým způsobem při výběru atraktivních investic s fází/délkou hospodářského cyklu pracujete? Ovlivňuje nějak zásadně vaši investiční strategii?

JH: Domnívám se, že se již nacházíme v pozdní fázi ekonomického cyklu, kdy relativní výkonnost akcií bude ovlivňovat spíše růst jejich ocenění než růst jejich ziskovosti. Růst ziskovosti se výrazně nebude lišit od růstu tržeb, protože již bude těžké dále zvyšovat ziskové marže, které se nachází v blízkosti svých maximálních hodnot. Také v této fázi cyklu nebývá vysoký rozptyl růstu ziskovosti v rámci jednotlivých sektorů, tj. kromě těch nejlepších firem se relativně daří i těm dalším firmám.

Dále se domnívám, že se letos nebude opakovat nízká volatilita z uplynulého roku, kdy maximální korekce nepřesáhla 4 % a že v průběhu letošního roku uvidíme standardní korekci v rozmezí 8-12 %, která je typická pro akciové trhy. I když je v pozdní fázi cyklu stále těžší nalézt trhem nedoceněnou nadprůměrně rostoucí společnost, zůstává toto mojí strategií i pro následující roky.

Celý rozhovor naleznete zde.

30.1. 2018


D. Gladiš o investování

Video pro portál Na volné noze 2017

John M. Longo - The Art of Investing: Lessons from History's Greatest Traders

Robert Vlach doporučuje tuto audioknihu pro začátečníky jako úvod do investování. Knihu namluvil prof. John M. Longo pro Great Courses a výsledek je o třídu lepší než DeGennarova série How the Stock Market Works oprašující teorii efektivních trhů. Longo vsadil na biografický styl. Na příbězích úspěšných investorů vysvětluje různé investiční styly a strategie, aniž by zjednodušoval přespříliš. Záběr je přitom ohromující. Vedle hodnotových a růstových strategií, nechybí komodity a futures, day-trading, indexové fondy, opce aj. Za mě top, jak se na Great Courses sluší a patří!


Benjamin Graham - Memoirs of the Dean of Wall

  • Životopisy investorů

Životopis tohoto investora vás naprosto ohromí. Přečtěte si knihu o Grahamovi - Benjamin Graham - Memoirs of the Dean of Wall a rozhodně nebudete litovat.

Benjamin Graham byl mimořádnou osobností. Jeho otec zemřel, když malému Benovi bylo 9 let. Spolu se svými dvěma bratry pak vyrůstal v chudinských poměrech jen s matkou. Díky své pracovitosti a píli se Grahamovi podařilo dostat na Columbia University. Když ji v roce 1914 končil, dostal nabídku hned ze tří kateder této univerzity, aby na nich pracoval. Šlo o katedry angličtiny, filozofie a matematiky. To dokazuje šíři jeho záběru a talentu. Graham už v té době překládal z francouzštiny a do francouzštiny básně, psal vlastní sonety a studoval knihy starých filozofů v originále, tedy v řečtině a v latině. Za svá literární díla získával celonárodní ceny. A aby toho nebylo málo, stejné národní ceny získával v matematických soutěžích. Graham však odmítl akademickou kariéru a odešel pracovat na Wall Street. Aniž by měl jakékoliv vzdělání v oboru ekonomie nebo financí, stal se brzy nejen úspěšným investorem a portfolio manažerem, ale také předním teoretikem a to i přesto, nebo právě možná díky tomu, že během burzovního krachu v letech 1929-1932 zaznamenal ve svém portfoliu ztrátu 90 %.


Warren Buffett - Berkshire Hathaway Letters to Shareholders 1965-2012

  • Nejlepší klasika

Dopisy akcionářům Berkshire Hathaway jsou Buffettovou celoživotní knihou psanou na pokračování. Je to nekonečná studnice moudrosti, ze které mohou čerpat jak začínající investoři, tak dlouholetí profesionálové. I když ji budete číst třeba po šesté, zase v ní najdete spoustu nových věcí, které vás jako investory posunou dále.

Alice Schroeder - The Snowball

  • Životopisy investorů

Máte-li chuť si přečíst životopis některého ze známých investorů, určitě sáhněte po knize The Snowball od Alice Schroeder.

Velice inspirativní životopis největšího žijícího investora. V kombinaci s Buffettovými dopisy akcionářům jde doslova o poklad. Pokud byste za celý život měli přečíst jen dvě knihy o investování, pak jsou to právě tyto dvě.

Jeremy Siegel - Stocks for the Long Run

  • O dlouhodobých výnosech a tříd aktiv

Kde načerpat inspiraci o dlouhodobých výnosech trhů a tříd aktiv? Jednoznačně v knize Stocks for the Long Run od Jeremy Siegela.

Tato kniha je Siegelův magnum opus. Je plná přehledných statistik, tabulek a grafů týkajících se výnosů různých tříd aktiv a pomáhá investorům zorientovat se v investičním světě a především upravit si svá očekávání ohledně možných a pravděpodobných dosažitelných výnosů.

Howard Marks - The Most Important Thing

  • O riziku investování

Chcete se dozvědět více o riziku v investování? Pak neotálejte a přečtěte si knihu od Howarda Markse - The Most Important Thing.

Howard Marks je velkou autoritou ohledně chápání a řízení rizika. Ačkoliv jeho firma Oaktree Capital investuje převážně do dluhopisů různých kategorií, jeho pohled na riziko je přenositelný dobře i na jiné druhy investic.

Nassim Taleb - Antifragile

  • O riziku investování

O riziku v investování se můžete dočíst nejen v knize od Howarda Markse - The Most Important Thing, ale také v knize Antifragile od Nassima Taleba.

Asi nejznámější Talebovou knihou u nás je Černá labuť. Přitom mnohem lepší je jeho starší kniha Fooled by Randomness i jeho nejnovější Antifragile. Taleb není jen teoretik, ale i praktik, jehož pohled na riziko by měl nastudovat každý vážnější investor.

V češtino kniha vyšla pod názvem Antifragilita.

Philip Fisher - Common Stocks and Uncommon Profits

  • Nejlepší klasika

Buffett říká, že on sám je z 80 % kombinací Benjamina Grahama a z 20 % Phila Fishera. Fisher byl velmi úspěšný investor a svým myšlením výrazně ovlivnil velké množství svých následovníků. Svou investiční filozofii popsal v knize, která nemůže chybět v knihovně žádného investora, který to myslí vážně.

Robert Shiller - Irrational Euberance

  • O psychologii investování

Pokud existuje nějaký současný ekonom, kterého by měli investoři pozorně sledovat, je to Robert Shiller. Nestává se často, aby držitel Nobelovy ceny za ekonomii byl současně autorem investičního best selleru, který navíc do velké míry vyvrací do té doby převažující akademický pohled na investování a riziko. Profesor Shiller je Rogerem Federerem současné ekonomie. Jeho myšlenky jsou geniální a přitom jednoduché a elegantní.

Charles MacKaye - Extraordinary Popular Delusions andthe Madness of Crowds

  • O psychologii investování

Další kniha věnovaná tématu psychologie investování, kteoru byste jistě neměli opominout, je od Charlese MacKaye - Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds.

Lidé se nemění, nýbrž zůstávají stále stejní. V investování opakují pořád tytéž chyby pramenící z nezvládnutí vlastní psychologie. Historie o tom podává nespočet důkazů. Některé z těch největších historických excesů a investičních mánií popisuje ve své vynikající knize Charles MacKay. U každé kapitoly budete nevěřícně kroutit hlavou a ptát se, jak se něco takového mohlo stát a snad vám tato kniha pomůže vyvarovat se některých vlastních chyb.

Roger Lowenstein - When Genius Failed

  • Ze života na Wall Street

V 90. letech působil na trzích fond Long Term Capital Management. By napěchovaný špičkovými obchodníky i předními akademickými mozky včetně dvou nositelů Nobelovy ceny. Přesto ho v roce 1998 čekal spektakulární kolaps ohrožující stabilitu globálních trhů. Lowensteinova kniha je fascinujícím popisem těchto událostí. 

Michael Lewis - Liar's Poker

  • Ze života na Wall Street

Michael Lewis píše skvělé knihy. Hned jeho prvotina Liar´s Poker se stala hitem. Lewis v ní popisuje život a dění u svého tehdejšího zaměstnavatele, firmy Solomon Brothers, i v celém odvětví investičního bankovnictví. Pěkný pohled do života na Wall Street.

Daniel Gladiš - Akciové investice

  • O hodnotovém investování

Přečtěte si recenzi na knihu Akciové investice od Roberta Vlacha na Forbes.cz

© 2016 ČESKÁ INVESTIČNÍ AKADEMIE, Schanova s.r.o.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky