Nemáte data, nemáte firmu

1. října 2020 proběhl webinář na téma Nemáte data, nemáte firmu s Radovanem Vávrou, Alešem Vávrou a Alexem Pilařem. Diskuze byla o konfrontaci pohledů akciového investora na jedné straně, který samozřejmě technologiím rozumí ale svá rozhodnutí nutně dělá na základě zprostředkovaných informací a insidera, který primárně řeší technickou a byznysovou funkčnost technologických řešení, jejich nejmodernější trendy a ne nutně jejich dopad do hodnoty akcií. Webinář si můžete poslechnout zde.

Radovan Vávra, CEO, Weyland Coproration (moderátor diskuze)

Radovan vystudoval VŠE a University of South Carolina. V roce 1995 začínal jako hlavní analytik v Creditanstalt Investment Company. Následně během své kariéry působil jako CEO v Citicorp Investment Company, člen předstvenstva v CITIBANK, CEO v Komerční bance, nebo jako CEO v Union bance. Od roku 2004 je CEO Weyland Corporation. Pravidelně publikuje své názory na www.radovanvavra.com a nově také moderuje podcast Hovory V. 

"Jsem punkový investor," říká v rozhovoru pro Roklen24 Radovan Vávra. Podívejte se na rozhovor, ve kterém ho zpovídal Daniel Gladiš. 

Aleš Vávra, portfolio manažer, Metatron Capital

Aleš je portfolio manažer HF long/short Equity, jednoho z fondů kvalifikovaných společností Metatron Capital. Zároveň působí jako externí poradce J&T Banky, ve které pracoval přes 8 let na pozici tradera a další 4 roky jako poradce předsedy představenstva. Při výběru investic se zaměřuje především na fundamentální analýzu a to především na rozvinutých trzích. Sledujte Aleše na Twitteru.

Aleš byl jeden z prvních lidí, kteří upozornili na problémy kolem firmy WireCard. Přečtěte si jeho rozhovor pro Seznam.cz

Aleš Pilař se pohybuje 20 let v globálních exec a non-exec rolích v oblasti IT a logistiky.

Začínal v DHL Express CZ, kde se v roce 1996 stal Managing Director. Od roku 2000 působil v UK na pozici EMEA CIO, v roce 2004 stál v čele projektu vybudování globálního datového centra DHL v Praze, které dnes zaměstnává 2 000 lidí a je jedním ze dvou klíčových IT center pro celou skupinu DPDHL, operující v 220 zemích s 550 tisíci zaměstnanci.

V letech 2008 přešel do DHL Supply Chain nejdříve na pozici Global CIO a později převzal odpovědnost i za operaci a stal se Global COO v divizi s obratem CZK 350 mld.

V roce 2015 převzal řízení IT Service, globální organizace dodávající kompletní IT služby všem divizím a zákazníkům DPDHL s obratem CZK 16 mld. a 6 000 zaměstnnci. V roli Managing Director, EVP IT byl podřízen přímo CEO DPDHL a působil také v mnoha Global Advisory Boards tech firem jako například CISCO, Oracle a BT.

Alex vystudoval ČVUT a Ashridge Management College, je ženátý, má dvě dcery a žije v Praze.


Trendy v automobilovém průmyslu (Speciál o Tesle)

V současném automobilovém světě hrají klíčovou roli tři trendy - elektrifikace, autonomní řízení a interkonektivita automobilů. Jak budou vypadat automobily zítřka? Které automobilky budou dominovat? Jsou akcie Tesly příliš vysoko nebo příliš nízko? Nejen na tyto otázky odpovídali Zdeněk Petzl (výkonný ředitel, Sdružení automobilového průmyslu), Jaromír Marušinec (zakladatel a předseda Asociace elektromobilového průmyslu), Radovan Vávra (bývalý ředitel KB a investor), Marek Trúchlý (hlavní makléř, Patria Finance), Michal Kacafírekb(investor). Diskuzí, 26. února 2020, provázel Daniel Gladiš (ředitel, Vltava Fund). 


Česká investiční konference 2019


Degustační večeře s řečníky 

České investiční konference 2019


Založení a správa akciového fondu - jaký je to vlastně "byznys"?

Akciové investování je jistě zajímavá disciplína, ale jaký je to vlastně "byznys"? S jakými nástrahami se člověk potýká, pokud si založí vlastní fond a spravuje peníze druhých lidí? Regulace, administrace, stanovení filosofie, monitorování rizika, určování poplatkové struktury, prodejní podpora, klientský servis, a tak dále. A jakou za to může v českých podmínkách reálně očekávat odměnu? Na tyto otázky odpovídali Daniel Gladiš (zakladatel investičního fondu Vltava Fund), Ján Hájek (portfolio manažer fondu Top Stocks), Ondřej Klečka (portfolio manažer ve společnosti Meridon Funds) a Tomáš Martinec (zakladatel a ředitel společnosti Metatron Capital) 2. října 2020. Moderátorem diskuze byl Mikuláš Splítek (portfolio manažer fondu Stock Small Caps).


Oceňovací metody

24. dubna 2019 proběhl workshop na téma Oceňovací metody s Jánem Hájkem z Top Stocks. Workshop nabídl praktické rady a zkušenosti, které manažer největšího akciového fondu v ČR získal během své kariéry při používání různých oceňovacích metod. 


Jak spravovat portfolio, když jdou obchody proti vám

"Investuj dlouhodobě". I oblíbená mantra úspěšných účastníků akciového trhu má svá úskalí. Zázrak složeného úročení a radostných zisků stojí ruku v ruce se "zlým" dvojčetem v podobě ztrát kapitálu. Přirozenou snahou je dvojče oddělit a propadů se vyvarovat. Krutou realitou pak, že akciové ztráty stejně přijdou.

Investor tím nevyhnutelně stojí před otázkou - co v takových chvílích dál se svým portfoliem? Hlavou mu běží scénáře, na něž působí jeho vlastní strach, naděje či touha hrát a vyhrát. Běží tak minovým polem plným emočních pastí, které působí na jeho střízlivý úsudek. Snadno se pak může nechat svést na zcestí a portfolio turbulentními časy navigovat bez potřebného kompasu.

A právě hledání pomyslného kompasu pro situace akciových ztrát byla věnována panelová diskuze Jak na ztráty aneb jak spravovat portfolio, když jdou obchody proti vám, která se uskutečnila 27. března 2019? Pomocnou ruku nabídly zkušená jména českého investičního prostředí. Ján Hájek, portfolio manažer z Top Stocks, Michal Semotán, portfolio manažer z J&T Banky, Jakub Skryja, investiční poradce z Verdi Capital a Matěj Turek, portfolio manažer z Meridon Funds. Prozradili například, jak se jejich skladba portfolia přizpůsobuje pozdní/klesající fázi hospodářského cyklu, jaké mechanismy používájí při kontrole špatně se vyvíjejících pozic, či co jim pomáhá střízlivě hodnotit akciové dění pod návalem emocí. Moderátorem diskuze byl Jan Šumbera, analytik z České spořitelny.


Jak shortovat akcie

27. února 2019 proběhl workshop s portfolio manažerem Alešem Vávrou z Metatron Capital na téma Jak shortovat akcie. Zkušený shortař nejprve představil účastníkům základy shortování a jak se technicky provádí, následně zmínil, proč je dobré shortování používat, jaké jsou nástrahy a emoční pasti či jakých pravidel by se měl člověk držet. Na závěr neopomenul zmínit také několik tipů na short pozice v roce 2019. Jako zajímavý tip uvedel Aleš dokument zvaný The China Hustle

Aleš je portfolio manažer HF long/short Equity, jednoho z fondů kvalifikovaných společností Metatron Capital. Zároveň působí jako externí poradce J&T Banky, ve které pracoval přes 8 let na pozici tradera a další 4 roky jako poradce předsedy představenstva. Při výběru investic se zaměřuje především na fundamentální analýzu a to především na rozvinutých trzích. 


Faktor času: Investování při neobvyklých situacích

30. ledna 2019 proběhl workshop s investičním manažerem Ondřejem Klečkou na téma Faktor času: Investování při neobvyklých situacích. Čas je jednou z nejdůležitějších veličin při investování. Na workshopu Ondřej představil různé přístupy k časovému horizontu pro jednotlivé investiční styly. Detailně proberal investiční styl založený na významných událostech a neobvyklých situacích. Na praktických příkladech ukázal jednotlivé typy událostí a jak tyto události identifikovat, posuzovat a přistupovat k jejich rizikům. To znamená analýza 10 situací jako je swap aktiv RWE, turnaround plán v Tevě, ředění akcionářů Capita, akviziční boj o 21st Fox). 


Česká investiční konference 2018 


Hodnotové investování: Srážka s růstem

Teorie hodnotového investování bývá připisována Benjaminu Grahamovi, který v knize Security Analysis (1934), přišel s tehdy revoluční myšlenkou, že je možné určit vnitřní hodnotu firmy nezávisle na jejím aktuálním tržním ocenění (tedy víceméně absolutně, nikoliv relativně). Pokud se vnitřní hodnota vzdálí od momentální ceny, trh z nějakého důvodu není efektivní, a pozorní investoři toho mohou využít. Portfolio firem nakoupených pod vnitřní hodnotou pak může dlouhodobě překonávat průměr trhu. Tento předpoklad opakovaně potvrzují Grahamovi žáci ve vedení různých fondů a investičních společností, z nichž nejslavnějším je samozřejmě W. Buffett. 

Dají se však stejné principy aplikovat dnes? Vždyť trh už devět let roste, neubylo tedy výrazně hodnotových příležitostí? Má se člověk poohlédnout v méně rozvinutých zemích? Upravit valuační kritéria? Zvýšit podíl hotovosti či dokonce sázet na pokles cen? Na tyhle a mnoho dalších otázek odpovídali ti, v českých podmínkách, z nejpovolanějších. Daniel Gladiš, zakladatel akciového fondu Vltava Fund, který uplatňuje hodnotovou strategii, a Petr Čermák, autor knihy Investice do akcií - Základy value investování a webu investicedoakcii.cz. S nimi, a možná trochu "proti" nim, vystoupil Ján Hájek, portfolio manažer největších akciového fondu v České Republice Top Stocks, který vyznává nikoliv hodnotovou, ale růstovou strategii. Moderátorem panelové diskuze byl tentokrát Mikuláš Splítek, portfolio manažer Stock Small Caps

Součástí akce byl také křest Petrovy knihy Investice do akcií: Základy value investování.


Nebojte se opcí

23. května 2018 proběhl workshop s Vladimírem Hoffmannem z EMUN PARTNERS a.s. na téma Nebojte se opcí. V rámci workshopu pan Hoffmann popsal základní typy opcí a následně sevěnoval opcím na akciové indexy, které se obchodují na burze. Také vysvětlil princip oceňování opcí, volatilitu a "index strachu" VIX. Na workshop nechyběl ani příklad opčního portfolia s využitím páky a s důrazem na řízení rizika. Na závěr workshopu vám prozradil konkrétní zkušenosti s obchodováním opcí a jak zvládnout období zvýšené volatility (Brexit, francouzské volby, obchodní války, atd.).

Vladimír Hoffmann je místopředseda představenstva a CIO EMUN PARTNERS a.s. Absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Bratislavě, Fakultu řízení, obor Ekonomicko-matematických výpočtů. Po roce 1989 absolvoval množství kurzů v oblasti financí, včetně kurzu Světové banky v Praze a stipendia na London University a London School of Economics v Londýně. Je držitelem makléřské licence.

Vladimír má více než 25 let zkušeností v oblasti kapitálových trhů, financí a investic. V roce 1991 nastoupil do První slovenské investiční společnosti v Bratislavě, ve které měl na starosti zakládání podílových fondů a finanční analýzy. Po přestěhování do Prahy v roce 1992 založil jednoho z největších obchodníků s cennými papíry v ČR a stal se jejím prvním zaměstnancem a ředitelem. V roce 2001 začal spolupracovat s Proxy-Finance, a.s. v oblasti investičního poradenství, analýzy portfolií bankovních úvěrů a financování pohledávek.

Vladimír působil ve statutárních orgánech mnoha významných firem jako Delta Securities, Jihočeské papírny Větřní, Teplárna Trmice, Frigera Kolín a Burza cenných papírů Praha. V roce 2011 se stal zakládajícím partnerem společnosti EMUN PARTNERS, a.s., ve které má na starosti investiční strategii a investice do private equity.


Největší investiční chyby

25. května 2018 proběhl workshop na téma Největší investiční chyby s Danielem Gladišem z Vltava Fund. Daniel mluvil o svých zkušenostech z investování: "Výhodou čtvrt století stráveného na kapitálových trzích je velká zásoba nasbíraných investičních chyb. Chyby, ať už vlastní nebo cizí, posouvají investora nejvíce kupředu." Daniel Gladiš se o těch nejpodstatnějších chybách s účastníky podělil na workshopu. Základ workshopu tvořily konkrétní příklady z praxe.

Dan vystudoval VUT Brno. V letech 1993-1998 byl ředitelem společnosti Atlantik finanční trhy, a.s., člena Burzy cenných papírů Praha, kterou založil. Pracoval pro zahraniční institucionální investory. V letech 1999-2004 byl ředitelem ABN AMRO Asset Management (Czech), a.s. a podílel se na akvizicích tří českých penzijních fondů. V roce 2004 založil investiční fond Vltava Fund SICAV, jehož je dodnes directorem. Vltava Fund je hodnotově orientovaný, v souladu s fundamentální analýzou spravovaný, investiční fond kvalifikovaných investorů. Daniel Gladiš je autorem knih Naučte se investovat a Akciové investice.


Jak funguje dluhopisový trh

14. března 2018 proběhl workshop na téma Jak funguje dluhopisový trh s Peterem Bálintem, partnerem a CIO v Infinity Capital Group, a.s. Pan Bálint mluvil o časové kreditní struktuře dluhopisového trhu, jak jsou státní dluhopisy používané centrálními bankami na řízení monetární politiky a proč to má dopad na všechny třídy aktiv, nebo proč jsou high yield dluhopisy ve skutečnosti junk (odpad) a kdy má smysl do nich investovat. 

Peter Bálint je partnerem a CIO v Infinity Capital Group, a.s., portfolio manažerem hedžových fondů Infinity Enhanced Equity a Infinity CEE Opportunity a předseda investiční komise Infinity Capital SICAV plc. Je spoluzakladatelem Infinity Capital, o.c.p., a.s. kde za posledních 6 let pracoval jako CEO a portfolio manažer. V období od 2001 až 2010 působil na různých pozicích v rámci skupiny Erste Bank Group. Ve finančním sektoru pracuje od roku 2000.

Přečtěte si poslední dva rozhovory s Peterem Bálintem na Roklen24 a Investujeme.cz



Jak nalézt kvalitní růstovou akcii

21. února proběhl workshop na téma Jak nalézt kvalitní růstovou akcii s Jánem Hájkem, portfolio manažerem z Top Stocks. Součástí workshopu bylo detailní vysvětlení filozofie investování do různých společností a porovnání s jinými investičními filozofiemi. Na dvou vybraných příkladech (Compass Group a Amazon) bylo podrobně ukázáno, jak portfolio manažer postupuje při vyhledávání kvalitních růstových společností a jaké metody/ukazatele při tom používá. Závěrem workshopu byla i diskuze.


Interaktivní akciové nápady

18. října proběhle workshop na téma Interaktivní akciové nápady s Mikulášem Splítkem, portfolio manažerem z Erste Asset Management. Každý z účastníků měl příležitost prezentovat vlastní investiční nápad (cca 5 min) a poté získal zpětnou vazbu od vedoucího workhopu. Tímto způsobem se během večera všichni seznámily s osmi investičními nápady a praktickým způsobem si ověřili svůj myšlenkový postup při definování investiční teze.

Zdůvodnění

Sociální vědec Albert Bandura vyjmenoval v osmdesátých letech čtyři podmínky pro to, aby se člověk efektivně naučil nějaké dovednosti. Jsou jimi:

  1. vlastní zkušenosti,
  2. zprostředkované znalosti (knihy, učební materiály),
  3. zpětná vazba od zkušenějšího kolegy,
  4. pozitivní prožitek ze samotné činnosti.

Účastníkům burzovního obchodování většinou chybí dvě posledně jmenované kvality. Často operují izolovaně (pouze přes internet) a nemají možnost osobního kontaktu s ostatními investory. Proto přichází o možnost veřejně přednést svoji investiční tezi, a s plnou vážností se za ni postavit. Tato absence publika pak může způsobit, že mají investiční nápad definovaný pouze velmi vágně, a v případě negativních okolností (nepříznivý pohyb ceny) snadno zpanikaří.

Workshop nabídl možnost vyzkoušet si tento kritický prvek investování v "bezpečném" prostředí malé skupiny pod odborným vedením.


Workshop Jak vydělávat i na stagnujících trzích

17. května 2017 proběhl workshop na téma Jak vydělávat i na stagnujících trzích s Janem Kaškou z Charles Bridge Global Macro Fund. Workshop se skládal z několika částí, kde Jan prezentoval přístupy, které mu v minulosti umožnily vygenerovat zisk i v období, kdy akciové trhy stagnovaly. Také představil různé strategie, při kterých využívá opce a jak spekuluje na pokles neefektivních burzovních instrumentů. Dále se také zmínil o významu burzovních poplatků při obchodování a jak dokonce docílit toho, že burza bude za obchody platit. A na závěr ukázal konkrétní příklady obchodů, jak strukturovat obchody, které minimalizují riziko při investicích. 


Workshop Jak investovat do technologických společností

19. dubna 2017 proběhl wokrkshop na téma Jak investovat do technologických společností s Alešem Vávrou z Metatron Capital. Aleš prozradil svůj postup při výběru technologických akcií do portfolia, jaké faktory při výběru jsou pro něho klíčové, ale také jaké technologické firmy má právě teď v hledáčku.


Workshop Jak nalézt kvalitní růstovou akcii

15. března 2017 proběhl workshop Jak nalézt kvalitní růstovou akcii s Jánem Hájkem z Top Stocks. Workshop nabídl detailní náhled do kuchyně manažera fondu = kde manažer hledá nové růstové příběhy a jak při jejich analýze postupuje.


Workshop Bezrizikové akcie

25. ledna 2016 proběhle workshop Bezrizikové akcie, který vedl Daniel Gladiš z Vltava Fund. Workshop nabídl alternativní pohled na definici rizika a z toho plynoucí vztahy mezi rizikem a výnosem. Daniel představil neobvyklý pojem bezrizikové akcie a popsal metodu, kterou doporučuje používat pro výběr jednotlivých akcií. 

Pokud vám workshop unikl, podívejte se na rozhovor, kde Daniel mluví právě na téma Bezrizikové akcie. 

Česká investiční konference 2016

Česká investiční konference 2015

Česká investiční konference 2014

Investiční diskusní večer 2014

Investiční diskusní večer 2013

© 2016 ČESKÁ INVESTIČNÍ AKADEMIE, Schanova s.r.o.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky